At holde sit udstyr rent, bør have høj prioritet hvis man er glad for god kaffe. Gammel kaffe frigiver kraftige harske olier der påvirker smagen i dine dyre øko-bønner ret negativt. Så på samme måde som det er vigtigt at holde sin kværn ren.
Jeg plejer at rense kværnen hver anden måned, nogle siger hver tredje, andre siger hver måned - det er nok en temperamentssag. Jeg starter med at lukke bundlåsen på hopperen, skovle de sidste bønner over knivene op i hopperen, og så tømme hopperen ned i en plastikpose eller skål. Hopperen vasker jeg med vand og sulfosæbe, ikke noget ekstraordinært.
Herefter piller jeg øverste kniv op, ved at dreje indstillingskraven med uret til den slipper helt. Derefter renser jeg så meget "kaffekage" og kværnet kaffe ud som muligt. Jeg bruger en tandbørste til at rense ud med, den er god til gevind også.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgL26uNOiQhQX7XplLD_WX_ceubnzZL8UrXDseR4PfNMDqMfaKXlxXPAxwEQbaMm0AePvzRAOzAIX9mpEomZMEmyyv6FNWeG-3aS82aPB6e5rG1TC9LKqb3pwWQUGbGilrww0CaA-EJlmE/s400/IMG_0123.jpg) |
Justeringskraven er pillet af, knivene er fri! |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4MFjeTD8RdrB4V45NFYbjIMQaE731ryhDXdJAMBTcqHyLM9_k9VkxMIA_XPI3ke2drHwUXCFpN_NjpfE0KtSelEhkfxlZRwWkvUXvaqS3FbXZ9ATWwk4gC7NdL39EeUsF1_5H65QQB9U/s400/IMG_0124.jpg) |
Undersiden af øverste kniv, der ligger 1mm "kage" af gammel kaffe, med en knap så behagelig besk duft. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjj9FuNzLjgfUunWOshZOzxPJr4tGd8wPGcKZSj-cqjyX0sV9IBzZEQxbioCoIW7l2c5YAtA0-RwuwmUjHzeMJDTyaew_V6WcQPM3_5-7uJCrgZtTS43pDpg7qY0BPwlphv3DerRrmhW70/s400/IMG_0125.jpg) |
Under nederste kniv og fejevingerne sidder også en tynd kage af gammel kaffe. |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnHaqseNKmaHK0jP5idlfNOcoti3EDQ9hb8AbvsLDk18OcqVVFAOMEvs7WoCF12nzAe7q_tXDYgsVlhCGk5AWq8mzPnC6_JoOwVeOLAAP7wsV3te7hS8LPBubKs94cKT3dCr-NO5NR2qI/s400/IMG_0126.jpg) |
Selv i den glatte ståltragt, sidder der lidt gammel kaffe. |
Efter det værste er kommet ud, smider jeg øverste kniv samt justeringskraven på igen, og fylder to låg med Grindz rensebønner på(Robur er en stor kværn... Mindre kværne nøjes man med et låg). Jeg plejer at kværne halvdelen, og lige lade det stå i kværnkammeret i fem minutter. Herefter kværner jeg de sidste(sæt evt. din tamper ovenpå bønnerne så de ikke hopper ud over det hele...).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTWyXYnzjqOvrHezRuxQSzXDpaATQ4011NMnjklXDgUjJmEpmLJtKC7Otrsb9KZm-2jfdhtcweKc59hiKxatKeeH0rfUB5dMbBALGu2eFqKuvC18UK59XztyqsYdiu8NEuPqsJdyiYpqE/s400/IMG_0127.jpg) |
Grindz rensebønner lagt i. |
Herefter piller jeg øverste kniv op, skrubber med tandbørsten og skyller justeringskrave og øverste kniv med lunt vand. Det hele tørres grundigt efter med et viskestykke.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhs8hXAdlNuOic-H6XC4GUfQjAxJ9xm9QFliX4j_oVFw7ALoA0Og4pspwzyG-utdGQflduuNSl3KApNGBqCF5i7tb8r3xq0Q3EBgEX44jMdaST9A0yucGRvpe3_nharZUgtPoYEG3A9jz8/s400/IMG_0128.jpg) |
Øverste kniv er ren og klar til kamp igen. |
Kværnkammeret kan jo ikke skylles, men børstes grundigt. Børsten kan eventuelt fugtes, så klæber grumset lidt mere til børsten. Fjedrene der spænder øverste kniv op, blæses rene for at få fint grums op af fordybningerne. Fjedrene kan også tages op, og kammeret kan støvsuges.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhWMuBw0JCmqwmGLlGKEKSQNLNhz8nHSe2BAukexSY2Ji0TaiUbZMMFyBUaflDui_rg2M8odCAOfHE2xABJ_PEMUsCoPZEzc-1C5ujZj_AdqHLCoSLNTb6JV6KTARdd1-kQjx4OUFMfVQ/s400/IMG_0129.jpg) |
Kværnkammeret er rengjort og pænt igen. |
Tragten tager jeg med en let fugtig mikrofiberklud, den fanger stort set alt fint grums uden besvær. Ydersiden af kværnen tørres over med let fugtig klud efter diverse sprækker osv. er blæst eller børstet fri for gammel kaffe.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgamhbHWZrRmoQ9-kZRNB01ZYG3FX6Y_kZikGz_5ld5GLsxCwzOut6a_6u-fXHq5i0tTPg4bJ0Kpd0JNONLHRgLk1-RpKXrPbEJ9OfxDakT7AAD5ZTTQ3XFr1LOfqWCx6HgwPQgkrBQo0w/s400/IMG_0130.jpg) |
Dejlig ren tragt! |
Til slut samles kværnen igen, et lille tip er at bruge tamperen til at presse ned på øverste kniv, så fjernes presset fra fjedrene, og justeringskraven kan drejes et par omgange ned uden besvær.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgD7-nP5bKiO7P8fqrEc84NhUolF3FhmyPHI-l5KcR4hyphenhyphentjTTvbhzkF17z3I0aRcGEj-B_uQ_FjUTlzniqE6rYa3JTU1-lTdoa0KPH4oln1x0U95yu7G0e02nrBSFisVsCBfgg80qK14vk/s400/IMG_0131.jpg) |
Justeringskraven monteres lettest igen, ved at presse øverste kniv ned med tamperen. |
Jeg drejer altid justeringskraven helt ned til knivene kysser hinanden, herefter drejer jeg en halv omgang retur, det plejer nogenlunde at passe med kværning til espresso - på min kværn.
Og så er der kun tilbage at brygge noget god kaffe!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar