torsdag den 21. juli 2016

Sommerkaffe part 2 - Affogato

Affogato
Den virkelig hurtige sommerløsning til espressodrikkeren.


Espresso i sig selv er jo ikke det værste på en sommerdag. Mængden er så lille, smagen er så koncentreret og der er så meget syre/bitterhed at man ikke får den tunge kaffe-fornemmelse af at køre et dobbeltskud forbi drøblen i +30 grader. Italienerne gør det også - hver dag. Men man kan lige give det et drys sommerafkøling, ved at brygge over en kugle lækker vanilieis i en cappuccinokop istedet, også det der kaldes at lave en Affogato.

Det stiller selvfølgelig krav til at espressobrygningen er i orden, og jeg vil altid anbefale at bruge en god vanilleis. Det er ikke alle bønner der egner sig lige godt til at drikke i kold form, så man må prøve sig lidt frem. Generelt synes jeg ikke alt for lyse syrlige kaffer gør sig super godt til affogato, men mere de lidt mørkere og søde typer.


mandag den 11. juli 2016

Ny espressomaskine

Efter et par år med den trofaste Vibiemme Domobar single boiler, var tiden nu kommet til at prøve noget nyt. Frk. Vibiemme har lavet virkelig mange gode kopper cappuccino og 'presso, men når vi drikker så mange mælkedrikke herhjemme, er det ikke optimalt at fortsætte med singleboiler. I sidste uge landede en Nuova Simonelli Appia II, som er en virkelig lækker HX maskine. Jeg skriver en mere dybdegående anmeldelse når jeg har haft den mindst en uge så jeg har fået et mere fyldestgørende indtryk af maskinen.


Hvad har en Appia så, som domobaren ikke havde? Mange ting, og maskinerne kan ikke sammenlignes. Men her er de features som overbeviste gør det til den rigtige maskine for mit vedkommende:

Varmeveksler/HX(så man kan steame og brygge samtidig)
Rotationspumpe
Kip tænd/sluk for damp
Fast vandtilslutning(ikke mere med at løbe tør for vand!)
Afløb fra spildbakke
Volumetrisk dosering
Spejl til at observere brygning med bundløs portafilter, uden at krumme ryggen for meget(Man er vel rundet de 30 og lidt til...)

Maskinen har kun brygget et par håndfulde shots i skrivende stund, men indtil videre er jeg meget tilfreds med maskinen.

fredag den 8. juli 2016

Coffee Crawl - Manhattan/New York

På ferie i slutningen af Juni måned i New York, er temperaturen høj, til gengæld er det fugtigt. Derfor har jeg ikke haft den store lyst til min hofdrik, cappuccinoen - men har kastet mig ud i det kolde kaffeunivers for alvor. Når det er 30 grader, 70% luftfugtighed og man bare har lyst til at trække huden af kroppen, så er det et kæmpe hit at komme ind på en café med aircondition, og få en kop iskold kaffedrik til at køle kroppen de næste 5-6 gader af ens travetur. Forvent derfor heller ikke at sidde og nyde en espresso i solen, som man kunne fristes til på en sommerdag i Italien, for der er ikke mange caféer der har borde ude. Med den høje fugtighed og amerikanernes magelighed, så er det inde i et lokale, gerne bag tonet glas, og med fuld blæs på aircondition.

Jeg har tidligere skrevet om nogle kaffebarer, men vil lige komme med en opsummering her:

Starbucks
Starbucks er svær at komme udenom i USA. På manhatten er min vurdering, at du altid har mindst én indenfor 500 meter. Kaffen er jo ikke hvad den har været tidligere, alt i espressouniverset brygges på fuldautomatisk maskine, der er intet håndværk tilbage, og kvaliteten er ikke noget at skrive hjem om. De har dog et stærkt kort i at de ligger alle vegne, de har gratis wifi, de har aircondition, hurtig betjening, og når det er 30 grader smager alle deres kolde kaffeprodukter faktisk ok. Det har intet med håndværk eller kaffekunst at gøre, men de er mestre i convenience og metervarer. Personalet er stort set altid meget høflige, og de har et stort udvalg af kager og andre små snacks til kaffen. Jeg vil ikke give starbucks ratings, for det er ikke et sted jeg decideret går en omvej for at finde. De er alligevel alle vegne, og er mere en bekvemmelig sikkerhed end en ekstraordinær oplevelse.

Petite Shell - Upper East Side
Meget moderne og lys, indbydende kaffebar på Upper Eastside(hjørnet af Lexington Avenue og 85th Street). Meget høflige og servicemindede mennesker bag disken, stort udvalg af croissanter og kaffe i alle afskygninger. De får ristet deres kaffe "up state" hos et risteri, altså oppe i staten new york. De har selv været med til at sammensætte deres blends/ristninger, og som et af de få steder kunne man få iced coffee i både lys og mørk rist. Pris for en iced coffee ca. 4$, ca. samme pris for cappuccino. Deres Wenge Espresso er god, de er seriøse håndværkere med få faste ansatte ved roret på en to gruppers Marzocco Strada EP. Cappuccino var også god, men man skal lige vænne sig til hvordan smagen af amerikansk sødmælk(whole milk) påvirker det samlede smagsindtryk. De er klart til de lyse rist i espresso, og selve caféen er flot og lys, men skriger ikke rigtig på at man kommer ind. Går man hurtigt forbi, kunne man lige så godt tænke at det var en helsekostbutik.

Kaffe ****
Sortiment ***
Betjening ****
Stemning ***

Oslo Coffee Roasters - Yorkville
Skandinavisk inspireret kaffebar, der også findes to steder i Brooklyn hvor det er startet i sin tid. Hyggelig, men meget meget lille kaffeudsalg i Yorkville på 75th street ikke så langt fra 1st avenue. Som noget lidt specielt, og sjældent set, har de en tre-gruppers lever maskine. Jep, oldschool, ingen pumpe, det kræver håndelag. Espressoen var vist ristretto, god stærk, men egentlig velbalanceret. En cappuccino blev lavet med ok latteart, og ret god smag. Fuldt på højde med det der laves hjemme i mit eget kaffehjørne, så det er godkendt. Og må give lidt thumbs up for at de rent faktisk tør at køre med lever-maskine. Baristaen havde travlt med at klargøre cafeen til lukning, da jeg kom et kvarter før. Han havde ikke så meget snakkelyst, men var høflig, og blev alligevel lidt nysgerrig da jeg sagde jeg var fra skandinavien og at jeg synes det var cool de bryggede på lever. Cafeen er dog så lille, med måske 8 siddepladser, heraf halvdelen udenfor, at der ikke er de helt store stemningspoint at hente. Også her ristes rimelig lyst, i forhold til amerikansk norm.

Kaffe ****
Sortiment ***
Betjening ****
Stemning **

Third Rail Coffee - Greenwich Village
Super hyggelig kaffebar i Greenwich Village. De har to caféer, ikke så langt fra hinanden, jeg prøvede den på hjørnet af 3rd og Sullivan. Rigtig høflig betjening, og af de steder vi besøgte var det her fruens favorit.

Kaffe *****
Sortiment ***
Betjening *****
Stemning ****

Stumptown Coffee
Ikke så vanvittig langt fra Third Rail, ligger den store af Stumptowns to cafeer. Et meget trendy sted, og ambitionen er mærkbart høj. Stedet er flot, men ikke specielt hyggeligt. Dem bag disken var ikke specielt snaksalige heller.

Kaffe ****
Sortiment *****
Betjening ***
Stemning **

lørdag den 2. juli 2016

Hvordan renser man en kaffekværn eller espressokværn?

At holde sit udstyr rent, bør have høj prioritet hvis man er glad for god kaffe. Gammel kaffe frigiver kraftige harske olier der påvirker smagen i dine dyre øko-bønner ret negativt. Så på samme måde som det er vigtigt at holde sin kværn ren.

Jeg plejer at rense kværnen hver anden måned, nogle siger hver tredje, andre siger hver måned - det er nok en temperamentssag. Jeg starter med at lukke bundlåsen på hopperen, skovle de sidste bønner over knivene op i hopperen, og så tømme hopperen ned i en plastikpose eller skål. Hopperen vasker jeg med vand og sulfosæbe, ikke noget ekstraordinært.

Herefter piller jeg øverste kniv op, ved at dreje indstillingskraven med uret til den slipper helt. Derefter renser jeg så meget "kaffekage" og kværnet kaffe ud som muligt. Jeg bruger en tandbørste til at rense ud med, den er god til gevind også.

Justeringskraven er pillet af, knivene er fri!

Undersiden af øverste kniv, der ligger 1mm "kage" af gammel kaffe, med en knap så behagelig besk duft.

Under nederste kniv og fejevingerne sidder også en tynd kage af gammel kaffe.

Selv i den glatte ståltragt, sidder der lidt gammel kaffe.
Efter det værste er kommet ud, smider jeg øverste kniv samt justeringskraven på igen, og fylder to låg med Grindz rensebønner på(Robur er en stor kværn... Mindre kværne nøjes man med et låg). Jeg plejer at kværne halvdelen, og lige lade det stå i kværnkammeret i fem minutter. Herefter kværner jeg de sidste(sæt evt. din tamper ovenpå bønnerne så de ikke hopper ud over det hele...).
Grindz rensebønner lagt i.
Herefter piller jeg øverste kniv op, skrubber med tandbørsten og skyller justeringskrave og øverste kniv med lunt vand. Det hele tørres grundigt efter med et viskestykke.
Øverste kniv er ren og klar til kamp igen.
Kværnkammeret kan jo ikke skylles, men børstes grundigt. Børsten kan eventuelt fugtes, så klæber grumset lidt mere til børsten. Fjedrene der spænder øverste kniv op, blæses rene for at få fint grums op af fordybningerne. Fjedrene kan også tages op, og kammeret kan støvsuges.
Kværnkammeret er rengjort og pænt igen.
Tragten tager jeg med en let fugtig mikrofiberklud, den fanger stort set alt fint grums uden besvær. Ydersiden af kværnen tørres over med let fugtig klud efter diverse sprækker osv. er blæst eller børstet fri for gammel kaffe.
Dejlig ren tragt!
 Til slut samles kværnen igen, et lille tip er at bruge tamperen til at presse ned på øverste kniv, så fjernes presset fra fjedrene, og justeringskraven kan drejes et par omgange ned uden besvær.
Justeringskraven monteres lettest igen, ved at presse øverste kniv ned med tamperen.
Jeg drejer altid justeringskraven helt ned til knivene kysser hinanden, herefter drejer jeg en halv omgang retur, det plejer nogenlunde at passe med kværning til espresso - på min kværn.

Og så er der kun tilbage at brygge noget god kaffe!